Als u gaat scheiden, dan kunt u misschien recht hebben op partneralimentatie. Hoe lang en op hoeveel u recht kunt hebben, hangt af van de omstandigheden. Partneralimentatie is vaak een lastig onderwerp tijdens een scheiding. Dat komt vaak door de tegenstrijdige belangen van beide partijen. En door misverstanden die over partneralimentatie bestaan. Om u op weg te helpen hebben wij een top 10 van misverstanden over partneralimentatie samengesteld.
1. De vastgestelde duur van partneralimentatie ligt vast
Nee, dat klopt niet. Er zijn weliswaar wettelijke richtlijnen voor de duur van de partneralimentatie, de rechtbank kan echter beslissen om bijvoorbeeld bij veranderde omstandigheden de duur van de partneralimentatie aan te passen. Het verlies van een baan is een voorbeeld van een veranderde omstandigheid.
2. Partneralimentatie geldt alleen bij een huwelijk
Veel mensen denken dat het recht op partneralimentatie alleen bij een huwelijk bestaat. Maar partneralimentatie moet soms ook worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap. Voor samenwoners bestaan er geen wettelijke regels met betrekking tot het betalen van partneralimentatie tenzij er andere afspraken in het samenlevingscontract staan of als u zelf toch andere afspraken wilt maken.
3. Man moet altijd betalen voor vrouw
Dit is een veelgehoord misverstand. Vaak verdienen vrouwen minder dan de man. Dit komt doordat de meeste vrouwen parttime werken en ook vaker voor de kinderen zorgen. Het is dus niet dat de man automatisch voor de vrouw moet betalen, maar het is vaak wel de uitkomst omdat de inkomens verschillend zijn.
4. Er is altijd recht op alimentatie
U heeft niet automatisch recht op alimentatie wanneer u gaat scheiden. Er gelden hiervoor een aantal voorwaarden. U heeft recht op partneralimentatie, alleen als je niet (volledig) in je eigen onderhoud kunt voorzien.
5. Alimentatie wordt alleen berekend aan de hand van mijn inkomen
Inkomen is één van de factoren die meespelen bij de hoogte van het alimentatiebedrag. Andere factoren zijn onder meer behoefte (welk bedrag is er nodig om de huidige levensstandaard van de partner en de kinderen voort te zetten) en draagkracht (hoeveel geld heeft u allebei te besteden en wat blijft erover voor de alimentatie).
6. Partneralimentatie eindigt bij pensioen
De alimentatie loopt ook door bij het behalen van de pensioenleeftijd. Wel onstaat er een nieuwe situatie waardoor er een herberekening zal plaatsvinden.
7. Bij vreemdgaan of overspel vervalt het recht op alimentatie
Het is erg pijnlijk als uw partner is vreemd gegaan. Vreemdgaan speelt echter juridisch gezien nauwelijks een rol. Als uw partner overspel heeft gepleegd, dan vervalt zijn/haar recht op alimentatie normaal gesproken niet.
8. Partneralimentatie eindigt als ex een nieuwe relatie heeft
Alleen als de alimentatie ontvangende ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe partner, vervalt de partneralimentatie. Als er wel een relatie met een nieuwe partner is, maar er wordt niet samengewoond, dan loopt de partneralimentatie gewoon door.
9. Ervan afzien is voor altijd
Als de alimentatiebetaler al een aantal schulden op zich neemt, kan er onderling worden afgesproken dat de alimentatieontvanger afziet van alimentatie. Toch kan de alimentatieontvanger eventueel in een later stadium succesvol alimentatie afdwingen als hij/zij niet in het eigen onderhoud kan voorzien.
10. Duur wordt binnenkort verkort
Er zijn op dit moment inderdaad plannen om de duur van het recht op alimentatie te verkorten van 12 jaar naar 5 jaar. Het is echter nog niet duidelijk wanneer het wetsvoorstel ingevoerd gaat worden. De termijn van 12 jaar is overigens alleen van toepassing als u langer dan 5 jaar getrouwd bent geweest of als er kinderen uit de relatie zijn voortgekomen.
Wilt u meer weten over alimentatie of wilt u een herberekening van alimentatie laten uitvoeren? Neem dan contact op met ons op. Bel 035-692 16 69 of stuur een e-mail naar hilversum@scheidingsplanner.nl