Namens staatssecretarissen Fred Teeven (VenJ) en Martin van Rijn (VWS) is deze week een campagne gestart over vechtscheidingen. In onder andere drie radiocommercials worden mensen opgeroepen om in actie te komen bij een vechtscheiding in hun omgeving. Door er over te praten met de ruziënde ouders en zo nodig hulp in te schakelen, kunnen de nadelige gevolgen van een vechtscheiding voor kinderen worden verminderd. De campagne is een onderdeel van de campagne ‘Voor een veilig thuis’.
Van Rijn: “Het is natuurlijk een moeilijke stap voor familie, vrienden, leraren of sportcoaches om actie te ondernemen als zij zien dat een scheiding uit de hand loopt en kinderen daar de dupe van worden. Maar het is heel belangrijk voor kinderen om toch iets te doen. Een eerste stap kan zijn om erover te praten met de ouders of met andere omstanders. Als je niet weet hoe je dat moet doen of denkt dat er hulp van buitenaf nodig is, kun je altijd bellen met de deskundigen van Veilig Thuis en advies vragen.”
Teeven: “Jaarlijks krijgen ongeveer 55.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Voor zo’n 20% geldt dat de scheiding problematisch verloopt en kinderen er nadelige gevolgen van ondervinden. Bijvoorbeeld omdat ouders kwaad spreken over elkaar, veel ruzie maken of geen fatsoenlijke afspraken met elkaar willen maken. Die kinderen hebben mensen uit hun sociale omgeving nodig om een handje te helpen en de situatie te verbeteren. Dus let op signalen!”
Hoe kunt u in actie komen?
Vechtscheidingen ontstaan vaak door slepende meningsverschillen. Die worden bovendien vaak uitgevochten via advocaten, mediators of andere hulpverleners. Het kind of de kinderen kunnen dan de inzet worden van de strijd en worden de dupe van de scheiding van hun ouders. Een vechtscheiding wordt tegenwoordig gezien als een vorm van kinderverwaarlozing.
U kunt de vechtscheiding natuurlijk niet oplossen. Wat u wel kunt doen? Hulp bieden aan zowel de ouders als de kind(eren)! Merkt u dat in uw directe omgeving dat een kind te maken heeft met een vechtscheiding? Meng u dan in de situatie in het belang van het kind.
• Praat met de ouders. Als u zich zorgen maakt om een kind tijdens een scheiding, hebben ouders ontzettend veel aan uw hulp. U kunt vertellen wat u bij het kind ziet of wat u hun ziet doen.
• Zorg dat u er bent voor het kind. Kinderen verwerken de scheiding beter als zij mensen om zich heen hebben die hen het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Gewoon iets leuks doen met het kind kan al helpen de situatie even te vergeten.
• Praat met ouders en anderen uit hun omgeving. Als u zich zorgen maakt om een kind waarvan de ouders in scheiding liggen, is het belangrijk dat u iets doet. Soms kunt u met simpele, praktische hulp de ouders een heel eind op weg helpen.
• Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Dan kunt u altijd voor hulp en advies bellen met ‘Veilig Thuis’ op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
• Kijk op www.vechtscheidingen.nl voor meer informatie en tips.
Bron: VWS en vechtscheidingen.nl