co-ouderschap - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Als u gaat scheiden zult u met elkaar afspraken moeten maken over de zorg- en opvoedingstaken van uw kinderen. Hoe gaat u die taken – en de kosten – na de scheiding verdelen? Co-ouderschap kan voor u misschien een optie zijn. Maar waar moet u op letten bij co-ouderschap? In dit artikel schetsen wij u het verhaal van Henk en Tineke en ons advies over dit onderwerp.

Het verhaal van Henk en Tineke

Henk en Tineke zijn inmiddels al meer dan vijftien jaar samen, bijna tien jaar getrouwd en ze hebben twee dochters, een van 12 en een van 10 jaar. Al even botert het niet echt meer tussen de twee. De chemie die zij vroeger hadden is weg en af en toe escaleert het behoorlijk tussen beiden. De spanning is dan gedurende twee a drie dagen om te snijden. Om dan ‘de goede vrede’ te bewaren, ook voor hun dochters, spreken zij daarna weer met elkaar, maar het lijkt wel of zij elkaar niet meer verstaan.

Het woord scheiden is bij Tineke al een paar keer door haar hoofd geschoten, maar natuurlijk wil zij voor haar kinderen bij elkaar blijven. Vorige week was er weer een heftige confrontatie en dit is voor haar de bekende druppel. Zo gaat het niet langer en zij geeft aan Henk aan dat ze wil scheiden. Henk stelt dat als zij wil scheiden, dat hij dan zal meewerken, maar het er echt mee eens zijn? Nee, dat niet. Waar ze het wel over eens zijn is dat ze beiden co-ouderschap willen. Waar dienen Henk en Tineke op te letten? Wat zijn de zogeheten do’s en don’ts?

Zoek hulp

Allereerst is van belang dat zij zich laten leiden! Tezamen, zonder hulp, een co-ouderschapregeling opstellen, dat zouden ze niet moeten willen. Het is namelijk eerst van belang dat zij weer goed met elkaar in gesprek geraken. Henk stelt wel dat hij wil meewerken, maar als hij het nog niet echt met de scheiding eens is, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk in de toekomst een goede communicatie in de weg staan.

Spreek dingen uit

Ook ga je niet zomaar uit elkaar. Henk en Tineke hebben al een behoorlijke periode regelmatig woorden, soms zelfs ruzie. Dat heeft hen uit elkaar gedreven en voor co-ouderschap is het wel weer van belang dat je samen echt ‘on speaking terms’ bent. Je hoeft het niet meer met elkaar eens te zijn, maar ‘zaken’ dienen wel uitgesproken te zijn.

Juist voor de kinderen is het van belang dat Henk en Tineke ‘weer normaal’ tegen elkaar doen, zodat zij niet het gevoel krijgen ‘ertussenin’ te zitten of nog erger, dat ze het gevoel krijgen een kant te moeten kiezen. Henk en Tineke gaan namelijk uit elkaar als partners, niet als papa en mama.

Goede communicatie

Alleen op de wijze is het mogelijk voor Henk en Tineke om een goed ouderschapsplan te kunnen opstellen, want juist bij co-ouderschap is een goede communicatie essentieel. Op deze wijze kunnen Henk en Tineke niet alleen goede afspraken maken over de kinderen, maar ook met de kinderen. Hun dochters zijn pas 10 en 12 jaar, wat inhoudt dat zij sowieso nog de acht à tien aankomende jaren hun ouders hard nodig hebben.

Ouderschapsplan

Ook financiën spelen daarbij natuurlijk een rol. Die financiën zijn ‘een momentopname’, want hoe hoog zijn de kosten van de kinderen? En zullen deze de aankomende acht of tien jaar gelijk blijven? En de situatie van Henk en Tineke: wie draagt wat bij en zal die situatie de aankomende jaren gelijk blijven?

Juist daarom is het voor Henk en Tineke van belang dat zij goede afspraken maken over de co-ouderschap en dit vast leggen in een goed en gedegen ouderschapsplan. Het is het fundament voor hun nieuwe (rustgevende) toekomst.

Wilt u meer weten over co-ouderschap? U vindt hier meer informatie inclusief een test