Of de relatiebreuk nu uw keuze was of niet, het verwerken van uw relatiebreuk is een moeilijke tijd. En dat is niet gek, want u staat er ineens weer alleen voor. Allerlei emoties passeren in deze tijd de revue; machteloosheid, woede en pijn voeren meestal de boventoon. Het verwerken van de relatiebreuk werkt voor iedereen anders. Uw karakter, ervaringen in het verleden en uw sociale omgeving hebben hier veel invloed op. Daarnaast kunnen deze 5 tips u helpen om opnieuw naar de zonnige kant van het leven te kunnen kijken en uw leven weer op te pakken.
Tip 1: relatiebreuk accepteren
Het accepteren van de relatiebreuk is waarschijnlijk het moeilijkste wat er is. Het betekent namelijk accepteren dat uw partner bij u weg is en niet meer terugkomt. Maar ook van het loslaten van de hoop dat alles nog kan komen en dat uw leven dan weer als vanouds wordt. De acceptatie brengt meestal veel verdriet met zich mee, omdat u zich nu echt realiseert dat uw relatie ten einde is. Maar echt, na verloop van tijd gaat u merken dat dingen slijten. Uw emoties worden minder intens en u kijkt steeds minder terug naar het verleden.
Tip 2: uzelf terugvinden na de relatiebreuk
Na de relatiebreuk moet u misschien weer op zoek gaan naar uzelf. Want als u met iemand heeft samenleeft, dan heeft u uw leven aangepast aan uw relatie. Vrienden gedeeld, gezamenlijk activiteiten opgepakt en wellicht dingen laten schieten omdat u er tijdens uw relatie geen tijd meer voor had. Klinkt dit bekend? Tijd om uit te zoeken wie u bent en wat u wilt bereiken in het leven. Ontdekken wat u nodig heeft om weer gelukkig te worden. Probeer te leren van uw ervaringen en positief te denken. En maak toekomstplannen voor uzelf; wat heeft u ooit nog willen doen in uw leven?
Tip 3: gun uzelf de tijd
Veel mensen vragen zich af hoelang het duurt om de relatiebreuk te verwerken. Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. Ieder mens is uniek en eenieder moet het verwerkingsproces in zijn/haar eigen tempo doorlopen. Bedenk ook dat een terugval in het verwerkingsproces erbij hoort. Twee stappen voorwaarts en weer één stap terug is dus heel gebruikelijk. Neem dus de tijd voor uzelf en probeert te genieten van de kleine dingen in het leven.
Tip 4: ga wat doen!
Eenzaamheid komt veel voor na een relatiebreuk. U blijft echter eenzaam als u zichzelf opsluit in uw huis. Afleiding is de beste remedie bij eenzaamheid; ga dus wat doen! Spreek af met vrienden of zoek oude vrienden op. Pak uw hobby’s weer op of ga sporten. Wordt vrijwilliger bij uw sportclub of in een verzorgingstehuis. Kortom, ga erop uit, ontmoet nieuwe mensen en doe nieuwe ervaringen op!
Tip 5: boeken over het verwerken van liefdesverdriet
Heeft u meer hulp nodig om met uw verdriet om te gaan en de draad weer op te pakken? Deze 3 boekentips kunnen u verder op weg helpen.
- Liefdesverdriet
De schrijfster Petra van der Heide heeft veel ervaring met het helpen van mensen om hun liefdesverdriet te verwerken. Haar boodschap en oefeningen, waarbij liefde de rode draad is, heeft ze in dit liefdevolle boek verwerkt
- Hoe lijm ik mijn gebroken hart
Hypnotherapeut Paul McKenna en psychotherapeut Hugh Willbourn hebben een stappenplan ontwikkeld om het verdriet na een verbroken relatie te verwerken en er uiteindelijk sterker van te worden.
- Stop liefdesverdriet
Stop liefdesverdriet van schrijfster Ammy van Bedaf gaat over liefde en liefdesverdriet: waarom het in de liefde niet altijd lukt, wat je eigen aandeel daarin is en wat je er zelf aan kunt doen.