scheiden met een eigen bedrijf - Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - Soest - Het Gooi

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Echtscheiding en eigen bedrijf

Een ‘gewone’ scheiding is vaak al lastig genoeg. Laat staan als er bij de scheiding een eigen bedrijf meespeelt. Jij hebt waarschijnlijk tal van vragen. Hoe moet de onderneming ‘verdeeld’ of verrekend worden? Hoe zorgen we ervoor dat de continuïteit van het bedrijf niet in gevaar komt? Met welke financiële en fiscale haken en ogen moeten we bij een scheiding met onderneming rekening houden? We leggen je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden en hoe onze ondernemersdesk jou daarbij kan helpen.

Belangen bij scheiden met eigen bedrijf

Bij een scheiding met een eigen bedrijf staan er enorm veel belangen op het spel. Naast het maken van afspraken over de basisonderwerpen zoals de kinderen, de woning en alimentatie, moet voor jouw onderneming ook alles in goede banen geleid gaan worden. Op het moment dat jullie samen een bedrijf hebben dien je je eveneens de vraag te stellen of je deze situatie voort wilt zetten en of dit voor jullie beiden haalbaar is.

Een van de grootste belangen is dat de continuïteit van jouw bedrijf niet in gevaar komt door je scheiding. De rekeningen moeten namelijk ook na de scheiding nog betaald kunnen worden. Het voortbestaan van je bedrijf is dus een belangrijke prioriteit tijdens een echtscheiding. Niemand heeft er iets  aan als het bedrijf omvalt. Een goede afwikkeling van de scheiding waarbij de cijfers goed geïnterpreteerd worden en er ook naar het toekomstperspectief wordt gekeken is dus erg belangrijk. Wij zijn een van de weinige scheidingsbemiddelaars die je hierover goed kunnen adviseren.

Scheiden als ondernemer, waar begin je?

Om te bekijken wat er met jouw onderneming gebeurt tijdens en na de scheiding zijn een aantal factoren van belang. Allereerst is dat het soort onderneming die je hebt: een eenmanszaak, een vof of een bv? Tegelijkertijd is jouw huwelijksgoederenregime van belang. Ben je getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan of gaan samenwonen? En zijn er nog voorwaarden opgesteld bij het aangaan van de verbintenis? Breng dit alles dus eerst in kaart.

Soort onderneming

Stel dat jij en je ex-partner allebei recht hebben op 50% waarde van de onderneming. Als het financieel haalbaar is kun je er voor kiezen je ex-partner uit te kopen. Hiervoor moet wel eerst de waarde van de onderneming getaxeerd worden. Een complexe klus omdat meerdere financiële en fiscale factoren een rol spelen bij het bepalen van de waarde van je onderneming. Voor een waardebepaling is onder meer de rechtsvorm van de onderneming van groot belang. De waarde van een vof of bv met aandelen kan namelijk anders worden bepaald dan de waarde van een eenmanszaak. De waardebepaling van het bedrijf en het met elkaar te verrekenen bedrag speelt uiteraard een belangrijke rol in de continuïteit van het bedrijf. Laat je dus goed informeren.

Getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen

Het grootste deel van de Nederlanders is getrouwd in gemeenschap van goederen. We kennen een algehele gemeenschap van goederen als je voor 1-1-2018 bent getrouwd en een beperkte gemeenschap van goederen als je na deze datum bent getrouwd. Bij een algehele gemeenschap van goederen moet de waarde van het bedrijf doorgaans verdeeld worden. Dit geldt echter niet als de onderneming voortkomt uit een schenking of erfenis waarbij is bepaald dat deze niet onder de gemeenschap van goederen valt

Bij de beperkte gemeenschap van goederen geldt dit in beginsel ook als je tijdens het huwelijk de onderneming bent gestart. Bestond de eigen onderneming al voor het huwelijk? Of is deze tijdens het huwelijk verkregen uit erfenis of schenking of met geld dat niet tot de gemeenschap behoort? Dan blijft het eigen bedrijf privé. Wel moet in dat geval ten bate van de gemeenschap een redelijke vergoeding komen voor de kennis, vaardigheden en arbeid van de ondernemer. Uit de wet komt niet naar voren hoe deze vergoeding moet worden bepaald. Dit kan tot discussies leiden, onze ondernemersdesk kan je hierover echter goed adviseren.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Onze expertise

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding, bij ondernemers is dat zelfs één op de twee! Als een ondernemer gaat scheiden wegen het zakelijke en financiële gedeelte extra zwaar. Dit maakt de scheiding ook veel complexer. Schakel dus altijd een financieel expert in die gespecialiseerd is in echtscheidingen én die alle kennis in huis heeft op het gebied van ondernemingen om uw echtscheiding te regelen. De Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest is zonder enige twijfel dé specialist in scheidingen van ondernemers door:

  • Jarenlange werkervaring in de accountancy en belastingadvies (onder meer PWC en KPMG)
  • Opleiding tot Federatie Belastingadviseur (Register Belastingadviseurs)
  • Opleiding tot Master of Financial Planning (MFP)
  • Opleiding Estateplanning
  • Sinds 2007 gespecialiseerd in echtscheidingen

Wij zijn jaren werkzaam (geweest) in de accountancy en belastingadvies. Beide hebben hun kwalificaties behaald als Register Belastingadviseur en Master Financial Planning. Het doorgronden van jaarrekeningen en daaruit de juiste vertaalslag maken naar bijvoorbeeld een alimentatieberekening, vraagt om een specialist die weet waar het in de onderneming om draait: niet het klakkeloos  overnemen van alleen het resultaat en salaris zonder rekening te houden met de cahsflow, opnamen in rekening courant etc. En die weet om welke fiscale regelgeving het gaat. Wat is de invloed van het huwelijkse goederenregime op de fiscale gevolgen van de toedeling van de onderneming/vennootschap aan één van de partners, de keuze voor wel of niet geruisloos doorschuiven en een eventuele herstructurering van de onderneming.

Er zijn maar weinig advocaten/scheidingsbemiddelaars/mediators die deze kennis in huis hebben. De Scheidingsplanner Hilversum-Bilthoven-Soest wel, ongeacht de rechtsvorm van uw eigen bedrijf!

Kwaliteit verzekerd

Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.

 Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest

Eveline Minkes | de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't GooiWilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.