etappe 17 - Scheidingsplanner Hilversum | Bilthoven | Soest | 't Gooi

Vandaag maken de wielrenners in de 209 kilometers lange rit een uitstapje over de grens naar Zwitserland. Ook in onze etappe moet u soms grensverleggend bezig zijn bij het onderwerp afspraken over de kinderen maken. Want u zult hierbij altijd de belangen van de kinderen voorop moeten stellen en uw emoties en wensen/belangen misschien wat meer op de achtergrond, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Conflicten hebben namelijk grote gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Neem dus beiden uw verantwoordelijkheid, vermijd conflicten en maak goede afspraken over de kinderen. Zoals over hoe u de zorg en de opvoeding ná de scheiding wilt regelen.

Vechtscheiding

Steeds meer kinderen worden de dupe van een vechtscheiding. Kinderen worden dan vaak gebruikt als brenger van boodschappen naar de ex-partner. Of om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen. Ook kunnen ze gedwongen worden een kant te kiezen en wordt het contact met de andere ouder onmogelijk gemaakt. Daarnaast zijn ze vaak getuigen zijn van alle ruzies en spanningen.

De ouders beseffen vaak onvoldoende wat een vechtscheiding voor hun kinderen betekent. Bedenk dat uw kind ernstige psychische klachten hierdoor kan krijgen, waar het jarenlang veel last van kan hebben. De prestaties op school worden minder, het contact met andere kinderen neemt af en soms keren de kinderen zich geheel in zichzelf en vervreemden min of meer.

Tips om een vechtscheiding te voorkomen

Met deze tips willen wij u helpen om conflicten te voorkomen, zodat u samen goede afspraken over de kinderen kunt maken. Tips dus in het belang van uw kinderen.

1. Verdiep je in de wereld van scheiden.

Als je voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet je vaak niet wat er allemaal op je afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de 1ste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u over alle onderwerpen veel informatie.

2. Leg de schuld niet bij de ander

Waarschijnlijk verschilt u van mening waarom u gaat scheiden. Door alle emoties wordt de schuld vaak alleen bij de ander neergelegd.  Doe dit niet. U gaat elkaar alleen maar verwijten lopen maken met als gevolg dat u ook geen respect meer voor elkaar heeft. Dat lost niets op.

3. Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar de ruimte, zeker als u nog onder 1 dak woont. In zo’n situatie kan de vlam makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leert u allebei ook om los te laten.

4. Blijf naar elkaar luisteren

Hoe moeilijk dat ook kan zijn, blijf naar elkaar luisteren en hou de communicatielijn open. Niemand is erbij gebaat als de communicatie zich tijdens de scheiding verhardt. Probeer u zich in te leven in uw ex-partner en te begrijpen wat hij/zij bedoelt. Stel vragen en probeer te begrijpen wat er in uw communicatie gebeurt.

5. Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar de ruimte, zeker als u nog onder 1 dak woont. In zo’n situatie kan de vlam makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leert u allebei ook om los te laten.

6. Water bij de wijn doen

Realiseer u dat niet alles zal worden of zal gaan zoals jij wilt. Als u afspraken met elkaar gaat maken dan zult u beiden water bij de wijn moeten doen. Hakken in het zand werkt alleen maar vertragend. Voor de kinderen is het alleen maar prettig als er snel duidelijkheid is. Niemand is er dus bij  gebaat als u blijft vasthouden aan uw eigen belangen en wensen.

7. Doe aan zelfreflectie

Wanneer u alleen steeds zoekt naar uw gelijk dan zult u het conflict alleen maar erger maken. Neem dan ook eens rustig de tijd om over uzelf na te denken en aan wat uw aandeel is in de situatie. En vooral: wat u er aan kunt doen om de situatie beter te maken.

8. Laat oud zeer los

Misschien heel lastig, maar laat oud zeer liggen waar het ligt. Het heeft geen zin om steeds naar het verleden te kijken. Kijk liever naar de toekomst en hoe de situatie op een goede manier opgelost kan worden. Uiteraard staan hierin de belangen van de kinderen centraal.

In de komende etappes staan nog het ouderschapsplan en co-ouderschap op het programma. Blijf ons dus volgen!