Artikel van de maand: ‘Ontbinden geregistreerd partnerschap met kinderen’
Elke maand voert één van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand gaat Scheidingsplanner Birgit van Greunsven dieper in op het onderwerp ‘Een geregistreerd partnerschap ontbinden met kinderen’.
Inleiding
Een geregistreerd partnerschap is voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor het huwelijk. Het kent minder formaliteiten, maar biedt wel duidelijkheid over rechten en plichten. Maar wat als de liefde eindigt? Dan komt er een moment waarop je uit elkaar gaat. Bij een scheiding moet je het geregistreerd partnerschap officieel ontbinden.
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap lijkt veel op het ontbinden van een huwelijk. Je maakt afspraken over onder meer jullie woning, alimentatie, vermogen en pensioen. Deze afspraken leg je vast in een beëindigingsovereenkomst of convenant.
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met kinderen: Wat moet je regelen?
Het proces verschilt echter afhankelijk van of er kinderen bij betrokken zijn, en of deze kinderen meer- of minderjarig zijn. Naast het emotionele aspect en praktische zaken, zoals de verdeling van de zorg voor de kinderen, zijn er namelijk verschillende verplichtingen. Dit geldt vooral als jullie samen minderjarige kinderen hebben.
Minderjarige of meerderjarige kinderen; wat is het verschil?
Bij minderjarige kinderen:
- Je moet een verzoekschrift tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap indienen bij de rechtbank
- Je moet een ouderschapsplan opstellen met afspraken over zorg, opvoeding, communicatie en financiële ondersteuning
- Het ouderschapsplan wordt samen met de beëindigingsovereenkomst van het geregistreerd partnerschap ingediend bij de rechtbank
Bij meerderjarige kinderen (vanaf 18 jaar):
- Tussenkomst van de rechtbank is niet nodig
- Een ouderschapsplan is niet verplicht
De Scheidingsplanner kan jullie begeleiden en adviseren bij het maken van de (financiële) afspraken. Wij helpen jullie met het maken van het eventuele ouderschapsplan. Ook stellen wij de beëindigingsovereenkomst voor jullie op.
Kinderalimentatie bij minderjarige en meerderjarige kinderen
Een belangrijk onderdeel van de afspraken bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met kinderen, is kinderalimentatie. Hierbij is er eveneens sprake van een verschil tussen minderjarige en meerderjarige kinderen.
Bij minderjarige kinderen:
Als ouders zijn jullie wettelijk verplicht om financieel bij te dragen aan de verzorging en opvoeding. De kinderalimentatie wordt berekend volgens de alimentatienormen. Hierbij wordt gekeken naar het netto (gezins)inkomen, de zorgverdeling en de behoefte en draagkracht van beide ouders.
Bij (jong)meerderjarige kinderen:
De onderhoudsplicht stopt niet automatisch bij 18 jaar. Deze loopt door tot 21-jarige leeftijd, tenzij een kind al economisch zelfstandig is. Tot die tijd blijf je verplicht om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie. Dit geldt ongeacht of je kinderen wel of niet thuis wonen. Het vastgestelde bedrag wordt in principe direct aan het kind betaald, tenzij jullie andere afspraken maken.
Praktische tip
Leg in de beëindigingsovereenkomst ook vast of en hoe je na de 21-jarige leeftijd van een kind blijft bijdragen aan de kosten van levensonderhoud en/of studie. Denk hier vooraf over na en leg het vast met de andere ouder. Een studie is vaak niet afgerond als een kind 21 wordt. Door dit vooraf te regelen, voorkom je latere discussies.
Zijn de kinderen ongeveer 16 jaar? Ga dan alvast met ze in gesprek over dit onderwerp. Vraag hoe zij hierover denken en betrek ze bij de plannen voor de toekomst.
Conclusie
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met kinderen vraagt om zorgvuldige planning en goede afspraken. De leeftijd van de kinderen bepaalt grotendeels welke stappen je moet nemen. Zorg ervoor dat je alle belangrijke zaken vastlegt in de beëindigingsovereenkomst om latere problemen te voorkomen. De Scheidingsplanner kan je hier uitstekend in begeleiden. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Auteur: Birgit van Greunsven