Waarom de Scheidingsplanner
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling
Scheiden en pensioen, hoe zit het?
Het onderwerp pensioen is bij een scheiding vaak een ondergeschoven kindje. De oorzaak is meestal het ontbreken van kennis over de wetgeving en over pensioenen in het algemeen. Bij veel advocaten en scheidingsbemiddelaars komt het pensioen tijdens het opstellen van een convenant slechts zijdelings aan de orde.
Voor gehuwden en geregistreerd partners heeft een scheiding echter wél gevolgen voor de verdeling van het opgebouwde pensioen van beide partners. Bij een scheiding van tafel en bed geldt dat ook voor het verdelen van het ouderdomspensioen, de opbouw van het nabestaandenpensioen kan daarentegen in stand gehouden worden. Een punt van aandacht dus. Zorg dan ook dat het pensioen onderdeel is van alle financiële afspraken tijdens de scheiding.
Hoe wordt het pensioen verdeeld bij scheiding?
Heeft mijn ex recht op een deel van mijn pensioen is een vaak gestelde vraag. Voor gehuwden en geregistreerde partners is dit in de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) geregeld. In deze wet staat dat je recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen van jouw ex-partner en andersom. Voor zover het is opgebouwd in huwelijkse periode of de periode van het geregistreerd partnerschap. Het is wel mogelijk om van deze wet af te wijken, door samen andere afspraken te maken en deze vast te leggen in het scheidingsconvenant. Deze verdeling geldt uitdrukkelijk niet voor samenwoners. Daarnaast heb je na de scheiding recht op een bijzonder partnerpensioen voor zover het is opgebouwd tot het moment van scheiding. Dit recht geldt OOK voor samenwoners.
Tip: de Wet VPS gaat waarschijnlijk per 1 januari 2027 veranderen. Hiervoor is een wetsvoorstel in behandeling bij de Tweede Kamer. Totdat dit wetsvoorstel is aangenomen gelden de huidige regels. Meer informatie over dit wetsvoorstel vind je in het artikel ‘Wet verdeling pensioen bij scheiding’.
Hoelang krijg ik pensioen van mijn ex?
Je ontvangt jouw (verevenings)recht op het pensioen van jouw ex-partner vanaf het moment dat je ex-partner met pensioen gaat en zolang hij/zij in leven is. Het recht stopt dus op het moment dat je ex-partner overlijdt. In sommige gevallen heb je daarna nog wel recht op een levenslang bijzonder partnerpensioen.
Pensioenverevening bij scheiding
Pensioenverevening houdt in dat op het moment dat je ex-partner met pensioen gaat, jij de helft ontvangt van zijn/haar tijdens het huwelijk/partnerschap opgebouwde pensioen. En je ex-partner ontvangt, vanaf het moment dat jij met pensioen gaat, de helft van jouw tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.
Je kunt overigens een andere verdeling afspreken dan ieder de helft. Ook kan er een andere vereveningsperiode worden afgesproken. Bijvoorbeeld als je al enige tijd geen gemeenschappelijke huishouding meer voert of voor het huwelijk met elkaar hebt samengewoond en je ook een afspraak wilt maken over deze periode. Deze gewenste afwijkingen moeten worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.
Lees verder
GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK
Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 035 – 692 16 69 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.
Bekijk pensioen in eigen beheer
Meer tips en informatie over scheiden
Checklist scheiden
Scheiding regelen
Scheiden en eigen woning
Scheiden en alimentatie
Financieel advies bij een scheiding
Kwaliteit verzekerd
Ben achteraf nog steeds heel blij, dat ik het op deze manier heb aangepakt, heb me in deze moeilijke tijd gesteund gevoeld, en ik zou gezien mijn ervaring dit aan iedereen aanraden. Heb er ook heel veel van geleerd, inderdaad ”de totaaloplossing voor elke scheiding”.
Lees meer ervaringen
Meer over de Scheidingsplanner Bilthoven – Hilversum – Huizen – Naarden – Soest
Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hierbij houden we natuurlijk altijd oog voor de emoties. Alle kennis en kunde hebben we hiervoor zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.
Lees verder
Gratis scheidingsboekje
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.