Scheidingsplanner Dymphie den Hollander

Artikel van de maand: Premarital (voorhuwelijkse) mediation

Elke maand schrijft een van onze Scheidingsplanners een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand bespreekt Scheidingsplanner Dymphie den Hollander het onderwerp ‘premarital (voorhuwelijkse) mediation’.

Premarital Mediation: duidelijke afspraken voor iedere relatie

Iedere relatie kent juridische en financiële verplichtingen, of je nu gaat samenwonen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat trouwen. De meeste stellen staan bij het aangaan van de relatie niet stil bij deze verplichtingen. Dat is begrijpelijk: je bent verliefd en gaat ervan uit dat jullie er altijd samen wel uitkomen. Iedere relatie kent namelijk ups en downs, toch?

In de praktijk blijkt echter dat stellen veel baat hebben bij het vooraf maken van afspraken over verwachtingen, ideeën en verplichtingen. Dit bevordert open communicatie, wederzijds begrip en het oplossen van conflicten. Het gezamenlijk bespreken van de voor jullie belangrijke kwesties noemen we premarital mediation. In dit artikel leg ik uit wat premarital mediation precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn voor iedere relatie.

Wat is premarital (voorhuwelijkse) mediation?

Premarital mediation is een proces waarbij koppels die een relatie aangaan vooraf begeleid worden door een mediator om afspraken te maken. Deze afspraken kunnen betrekking hebben op financiën, eigendommen, eventuele kinderen en andere aspecten van de toekomstige relatie. Het doel is potentiële conflicten te voorkomen door heldere afspraken te maken en wederzijdse verwachtingen te definiëren.

Waarom premarital (voorhuwelijkse) mediation?

Zoals eerder benoemd, bevordert premarital mediation open communicatie, wederzijds begrip en het oplossen van conflicten. Het versterkt de relatie en vermindert potentiële geschillen in de toekomst.

Hoewel je ervoor kunt kiezen om bij een notaris een standaardovereenkomst te laten opstellen (zoals partnerschapsvoorwaarden, huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract), worden jullie persoonlijke verwachtingen en belangrijke kwesties daarbij niet besproken. Premarital mediation-overeenkomsten worden juist opgesteld op basis van jullie specifieke behoeften en doelstellingen.

Zo behandelt premarital mediation bijvoorbeeld ook hoe om te gaan met veranderingen binnen de relatie, en juist dat is van groot belang.

Belangrijke onderwerpen tijdens premarital mediation

  • Financiën: gedeelde kosten, rekeningen en schulden
    Bespreek hoe jullie financiën beheerd gaan worden. Maak afspraken over gedeelde kosten, het betalen van rekeningen en de aanpak van eventuele schulden.
  • Huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden
    Verdeel de huishoudelijke taken eerlijk en spreek af wie welke verantwoordelijkheden op zich neemt. Duidelijke afspraken voorkomen misverstanden en zorgen voor een soepele samenwerking.
  • Toekomstplannen: kinderen en carrière
    Bespreek jullie toekomstplannen. Praat openlijk over wensen met betrekking tot kinderen en carrièreontwikkeling. Zorg voor een gedeeld begrip en werk samen aan gezamenlijke doelen.

Voordelen van premarital mediation

  • Helderheid in afspraken
    Premarital mediation helpt bij het vastleggen van duidelijke afspraken tussen jou en je partner. Met gestructureerde gesprekken en begeleiding komen jullie samen tot overeenstemming over belangrijke zaken zoals eigendommen, financiën en toekomstplannen.
  • Voorkomen van toekomstige conflicten
    Door vroegtijdig mogelijke struikelblokken en misverstanden te bespreken, verkleint premarital mediation de kans op toekomstige conflicten en spanningen.
  • Een neutrale derde partij
    Een neutrale mediator begeleidt jullie gesprekken, zorgt voor evenwichtige communicatie en biedt ondersteuning bij het maken van compromissen.
  • Duidelijkheid bij een eventuele scheiding
    Mocht jullie relatie niet standhouden, dan zorgen de gemaakte afspraken voor minder conflicten tijdens het scheidingsproces. Dit is vooral waardevol voor samenwoners, omdat er voor deze groep wettelijk weinig geregeld is.

Hoe verloopt het premarital mediationproces?

Het mediationproces bestaat uit verschillende stappen:

  1. Kennismakingssessie: De mediator informeert jullie over het proces en bespreekt jullie wensen en zorgen.
  2. Gesprekssessies: Onder begeleiding van de mediator bespreken jullie knelpunten en oplossingen.
  3. Overeenkomst: De gemaakte afspraken worden vastgelegd.

Het is belangrijk om de verkregen inzichten en afspraken te blijven implementeren in jullie relatie. Overweeg indien nodig follow-upsessies of counseling om nieuwe uitdagingen aan te pakken.

Tips voor premarital mediation

  • Kies een ervaren mediator met kennis van complexe financiële en juridische kwesties.
  • Stel duidelijke doelen en bespreek jullie verwachtingen.
  • Wees open en bereid om compromissen te sluiten.

Scheidingsplanner Dymphie den Hollander


Alle artikelen van de maand