Wat gebeurt er met aandelen bij een scheiding?

Bij een echtscheiding komt er veel kijken, zeker als het gaat om het verdelen van aandelen. Of je nu aandelen hebt in een eigen BV of beursgenoteerde aandelen bezit, het is belangrijk om te weten wat er met deze waardepapieren gebeurt tijdens een scheiding. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

De verdeling van aandelen bij gemeenschap van goederen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, vallen alle aandelen in de gezamenlijke boedel. Dit geldt voor zowel aandelen in een eigen BV als voor beursgenoteerde aandelen. Het maakt hierbij niet uit op wiens naam de aandelen staan. Bij de scheiding hebben beide partners recht op de helft van de waarde. Voor aandelen in een eigen BV betekent dit meestal dat één partner de aandelen overneemt en de ander wordt uitgekocht voor de helft van de waarde.

In de beperkte gemeenschap, die in 2018 is ingevoerd is zal eerst moeten worden bepaald of de BV in de gemeenschap valt. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat de partner wel recht heeft op een vergoeding.

Aandelen en huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden is de situatie anders. In principe blijven de aandelen van degene op wiens naam ze staan. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk als er een finaal verrekenbeding is opgenomen in de huwelijkse voorwaarden of als er geen uitvoering is gegeven aan het periodiek verrekenbeding. In dat geval kan de ex-partner alsnog recht hebben op een deel van de waarde van de aandelen, zonder dat zij of hij recht heeft op de aandelen zelf. Het is daarom essentieel om de exacte inhoud van de huwelijkse voorwaarden goed te controleren.

De waardebepaling van aandelen

Een van de grootste uitdagingen bij het verdelen van aandelen is het bepalen van de juiste waarde. Bij beursgenoteerde aandelen is dit relatief eenvoudig, omdat de actuele beurskoers als uitgangspunt kan dienen. Bij aandelen in een BV is dit complexer. Vaak ontstaat er discussie omdat de belangen tegengesteld zijn: de ondernemer wil een zo laag mogelijke waardering, terwijl de ex-partner gebaat is bij een hoge waardering. Het inschakelen van een onafhankelijke waarderingsexpert is daarom meestal noodzakelijk.

Fiscale aspecten bij de verdeling

Bij de overdracht van aandelen spelen ook fiscale aspecten een belangrijke rol. Er moet rekening gehouden worden met mogelijke belastingheffing over de overdrachtswaarde. Ook kunnen er fiscale consequenties zijn voor toekomstige dividenduitkeringen.

Het is verstandig om een financieel expert gespecialiseerd in echtscheidingen van ondernemers, zoals de Scheidingsplanner, te raadplegen om deze aspecten goed in kaart te brengen en ongewenste verrassingen te voorkomen.

Praktische afwikkeling van de aandelenoverdracht

Als besloten is wie welke aandelen behoudt of overneemt, moet de overdracht officieel worden vastgelegd. Bij aandelen in een BV is een notariële akte verplicht. Voor beursgenoteerde aandelen volstaat meestal een onderlinge overeenkomst en het administratief verwerken van de overdracht via de bank of broker. Zorg ervoor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

De timing van de overdracht

Het moment van overdracht kan van grote invloed zijn op de uiteindelijke verdeling. Koersen van beursgenoteerde aandelen kunnen sterk fluctueren en ook de waarde van een BV kan in korte tijd veranderen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over het peilmoment voor de waardering en het moment van daadwerkelijke overdracht.

Financieringsaspecten

Als één partner de aandelen overneemt, moet er vaak een aanzienlijk bedrag worden betaald aan de andere partner. Dit kan leiden tot financieringsvraagstukken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit op te lossen, zoals gespreide betaling, financiering via de bank of het inzetten van andere vermogensbestanddelen als compensatie.

Toekomstige ontwikkelingen

Bij het maken van afspraken over de verdeling van aandelen is het verstandig om ook rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over toekomstige waardestijgingen of -dalingen en de verdeling van nog uit te keren dividend over de periode tot aan de definitieve overdracht.

Schakel deskundige hulp in

De verdeling van aandelen bij een scheiding is een complex proces dat vraagt om specialistische kennis en ervaring. Als financieel experts zien wij dat een gedegen voorbereiding en professionele begeleiding essentieel zijn voor een succesvolle afwikkeling. Door vanaf het begin de juiste stappen te zetten en rekening te houden met alle financiële en fiscale aspecten, kan een langdurig en kostbaar conflict worden voorkomen.

Voor ondernemers die in een scheiding terechtkomen, is het dus echt cruciaal om zich te laten bijstaan door een expert die zowel verstand heeft van ondernemerschap als van echtscheidingen. Alleen dan kunnen de belangen van beide partners én de onderneming optimaal worden behartigd.

Onze ondernemersdesk: iedereen verder, ook de onderneming!

Onze ondernemersdesk is gericht op een nieuwe toekomst voor alle betrokken partijen: jij als ondernemer, je ex-partner en jullie eventuele kinderen. Wij kijken bij de berekeningen naar alle relevante zaken, zoals de bezittingen, de (jaar)cijfers, de schulden, het toekomstperspectief, enzovoort en kunnen voor jou de juridische, financiële en fiscale kaders inzichtelijk maken, zodat jij en je ex-partner weloverwogen keuzes kunnen maken. Maak gerust een vrijblijvende afspraak!