Een scheiding van tafel en bed betekent in de volksmond vaak wat anders dan in de juridische context. In de volksmond denkt men vaak dat wanneer men apart woont, dat men dan gescheiden is van tafel en bed. Wellicht voelt het zo, maar juridisch is het zeker niet zo.
In de volksmond bedoelt men bij een scheiding van tafel en bed vaak dat men niet meer gezamenlijk woont. Eén van beiden heeft dan de woning verlaten en men ziet het vaak als tussenperiode (als men de scheiding nog even wenst uit te stellen) of als proefperiode (om te bezien of de scheiding wel gewenst is).
Maak samen duidelijke afspraken
Wij adviseren om in beide situaties samen bij ons langs te komen en samen afspraken te maken. Zeker als men een koopwoning heeft, dan kan dit namelijk wel fiscale gevolgen hebben. Vraag is natuurlijk dan ook vaak hoe om te gaan met ‘de dubbele’ woonlasten en hoe om te gaan met de kosten van de kinderen. Ervaring leert dat het fijn is als er duidelijke afspraken over gemaakt zijn, zodat er achteraf niet nog mee discussies ontstaan.
Gelijk aan een feitelijke scheiding
Juridisch is een scheiding van tafel en bed eigenlijk vrijwel gelijk aan een normale scheiding. Men dient een ouderschapsplan op te stellen, het vermogen te verdelen, afspraken te maken over de kinderkosten en de partneralimentatie. Afspraken te maken over het pensioen en er wordt ook een verzoek tot echtscheiding ingediend en de rechter doet daarover ook uitspraak. Bijzondere is dat je gescheiden (van tafel en bed) bent, maar volgens de wet gehuwd blijft.
Deze vorm van scheiden is destijds ontstaan doordat men wel wilden scheiden, maar het eigenlijk vanwege geloofsovertuigingen niet mocht: men is dus gescheiden, maar voor ‘de kerk’ bleef men gehuwd.
Dus wens jij ‘even’ apart te gaan wonen (in de volksmond: te scheiden van tafel en bed) kom dan even langs, zodat we dat goed voor jou kunnen regelen en jij niet achteraf in tal van financiële en fiscale valkuilen trapt.
Auteur Scheidingsplanner Bryan Vloemans